Naar moratorium op faillissementen
De maatregelen die werden genomen in het kader van COVID-19 brengen veel ondernemingen in financiële moeilijkheden. Volgens Graydon zou 34 procent van de alle ondernemingen de coronacrisis niet aankunnen indien de lockdown nog tot 3 mei zou verlengd worden. Voor nog eens 40 procent is het gevaar minder acuut hoewel zij maar net kunnen overleven.
Vanuit de federale regering is men zich bewust van het feit dat de genomen maatregelen voor verschillende ondernemingen het risico op faillissement sterk verhoogd heeft. Ondernemingen in moeilijkheden zouden eventueel beroep kunnen doen op de bescherming die geboden wordt via de procedure van een gerechtelijke reorganisatie. Door de huidige maatregelen vreest men echter dat die niet altijd tijdig zullen kunnen bekomen worden door een stormloop op de ondernemingsrechtbanken.
Om daar hoofd aan te bieden, zou een moratorium op de faillissementsprocedures worden ingevoerd. Er zou een pragmatische regeling worden uitgewerkt waarbij alle bedrijven die onder de insolventiewetgeving vallen, automatisch en tijdelijk een wettelijke opschorting van betaling zouden bekomen. Een bedrijf in moeilijkheden zou zo beschermd worden tegen inbeslagnames, niet failliet kunnen verklaard worden en geen verplichte aangifte van faillissement moeten doen. Verder zullen de lopende overeenkomsten niet eenzijdig of gerechtelijk kunnen ontbonden worden wegens wanbetaling.
Voor lopende reorganisatieprocedures zou er een verlenging van de betalingstermijnen komen. De ondernemingsrechtbank zal, op verzoek van een schuldeiser, de opschorting wel tijdelijk kunnen opheffen in geval van misbruik.
De regeling is enkel bedoeld voor ondernemingen die voor de corona-uitbraak nog in een goede financiële situatie verkeerden. Zij zou enkel gelden voor bedrijven die op 18 maart nog geen problemen ondervonden maar door de lockdown in moeilijkheden zijn geraakt.
Van zodra de regeling uitgevaardigd is, zullen wij u verder op de hoogte houden van de voorwaarden en procedures om van deze bijzondere maatregelen gebruik te kunnen maken en zo bescherming te bekomen tegenover zijn schuldeisers.
EY Law heeft uitgebreide ervaring met het begeleiden van ondernemingen in moeilijkheden. U kan steeds met ons contact opnemen wanneer u met betalingsmoeilijkheden geconfronteerd wordt om de mogelijke opties ter bescherming van uw vennootschap te bespreken. Wij kunnen u uiteraard ook bijstaan indien een van uw handelspartners in een procedure van gerechtelijke reorganisatie of faillissement zou belanden.
Other articles
Fiscal support measures for Telework FAST TRACK Procedure
Uitstel (maar geen afstel) van betaling onroerende voorheffing aanslagjaar
Coronavirus: what are your options in the event of a disruption in your supply chain?
Corona virus (Covid-19) – The most important labor law issues in Belgium
COVID-19 Supporting measures issued by the Belgian tax authorities
COVID-19 Belgian VAT measures and other possible VAT/CUSTOMS reliefs
EY Law uses Artificial Intelligence to speed up urgent contract reviews
The use of a MAC-clause in M&A-practice
COVID-19: travel restrictions to Schengen area – impact on international assignments
COVID-19: Telework as containment measure – An international social security perspective
CORONA CRISIS AND CORPORATE DECISION MAKING
HET CORONAVIRUS EN BESLUITVORMING IN VENNOOTSCHAPPEN
Is my earn-out compromised by Covid-19?
EU Competition Rules: Covid-19 Crisis Response
CORONA CRISIS: The potential impact of the corona crisis on dividend policies
Increased risks of directors’ liability due to COVID-19
Verhoogde risico’s op bestuurdersaansprakelijkheid ingevolge COVID-19
Does COVID-19 allow parties to pull back from closing a signed deal?